badkamermeubel

Zelf een badkamermeubel ophangen

Wachten...

Wilt u uw nieuwe badkamermeubel liever zelf plaatsen, bedenk dan eerst wat u er allemaal voor nodig heeft en waar het meubel komt te hangen. U moet niet alleen rekening houden met de afmetingen van het meubel maar ook met de waterleidingen en de afvoer. Ook het type wastafel kan invloed hebben op de ophanghoogte van het badkamermeubel. Daarom zijn de juiste berekeningen heel belangrijk. Onze badkamermeubel onderkasten worden al voorgemonteerd geleverd, dat maakt de installatie wat eenvoudiger. Kiest u voor een hangmodel met een aparte wastafelblad en onderkast, dan is vooral de hoogte van het wastafelblad belangrijk.

Voordat u het badkamermeubel gaat ophangen, moet u wel goed kijken of de muur het gewicht van het meubel kan dragen. Bij twijfel kunt u beter voor een staand badkamermeubel gaan.

Stap 1: Bereid u goed voor

Voor de montage van uw badkamermeubel heeft u een aantal gereedschappen en materialen nodig. Denk aan een boormachine, gatenzaag, waterpas, steeksleutel, meetlint, potlood voor het aftekenen van de gaten, flexibele leidingen, sanitairkit voor het afkitten, indien nodig ophangbeugels en schroeven. Een badkamermeubel en een wastafel kunnen best zwaar zijn, zorg daarom dat er iemand anders aanwezig is die kan helpen om deze te bevestigen. En vergeet niet om uw waterleidingen af te sluiten!

Stap 2: Bepaal de plaats en de hoogte

Om de juiste plaats te bepalen moet u met een aantal dingen rekening houden: de afmetingen van de badkamermeubel, de eventuele meubels naast uw badkamermeubel (zoals een kolomkast), de waterleidingen, de afvoer en zelfs met de lichaamslengte van de mensen die gebruik maken van uw badkamer. De hoogte van de rand van de wastafel is gemiddeld 90 cm. Trek de hoogte van uw wastafel af en zo komt u op de optimale hoogte van uw wastafelonderkast. Markeer deze hoogte af met een horizontale lijn op de muur. Met twee verticale lijnen geeft u de breedte van het meubel aan.

De rand van een waskom komt een stuk hoger dan van een wastafel, houd hier dan ook rekening mee als u bijvoorbeeld een wastafelblad met waskom wilt installeren.

Daarnaast moet het badkamermeubel waterpas hangen. Een hangend badkamermeubel wordt via middel van ophangbeugels of muurplaten aan de muur bevestigd, dus u moet alles heel precies opmeten voordat u de gaten gaat boren voor het ophangsysteem.

Stap 3: Hang de wastafelonderkast op

Is de perfecte plaats en hoogte bepaald, dan bent u klaar voor de volgende stap: het ophangen van de onderkast van het badkamermeubel. De lades kunt u er beter uithalen zodat u beter zicht heeft en de kast minder zwaar wordt. Teken de plaats van de nodige gaten af, boor de gaten en plaats de bijpassende pluggen. Plaats vervolgens de beugels of muurplaten tegen de muur aan en schroef deze vast. Daarna kunt u uw wastafelonderkast bevestigen.

Stap 4: Plaats de wastafel, kraan en afvoer

Als de onderkast vast zit,  kunt u uw wastafel plaatsen. De wastafel wordt met de bouten aan de muur bevestigd. Dit moet heel precies gedaan worden zodat de wastafel en de onderkast naadloos op elkaar aansluiten. Teken daarom heel nauwkeurig de plaats af waar de bouten moeten komen. Vervolgens wordt de wastafel over de bouten geschoven en met de moeren vast tegen de muur aangedraaid.

Dan moet er nog een wastafelkraan en de afvoer geïnstalleerd worden. De kraan sluit u aan op de toevoerleiding, de afvoer – op de afvoerleiding. Check of alles goed aangesloten is. Alles werkt en niks lekt? Dan bent u klaar voor de laatste stap: de naad tussen de wastafel en de muur afkitten. Plaats de lades terug en geniet van het prachtige eindresultaat!