Solid surface in badkamers

Solid surface in badkamers

Wachten...

De meest bekende materialen die in sanitairbranche worden toegepast zijn keramiek, natuurststeen, kunststof en solid surface. Solid surface - wat is het eigenlijk?

Solid surface wordt gemaakt van een mix van mineralen en kunstharsen. Het wordt gegoten en gelijmd zodat er een massief, steenachtig materiaal ontstaat, maar dan zonder poriën of naden. Daardoor ook de naam solid surface – “solide oppervlakte”.

Eerst wordt het materiaal in de vorm gegoten waar het stolt. Daarna kan solid surface gesneden en gelijmd worden. Doordat voor het lijmen hetzelfde materiaal gebruikt wordt, ziet het eindresultaat eruit alsof het product uit hetzelfde blok bestaat. Aan het eind van het proces wordt het materiaal geschuurd waardoor er een matte, aangename oppervlakte ontstaat.

Door kleurpigmenten toe te voegen kan het materiaal in diverse kleuren gemaakt worden. Ondanks het massieve uiterlijk is solid surface veel lichter dan natuursteen.

Een vaak voorkomende misverstand is dat mensen dit materiaal door de matte, fluweelachtige afwerking verwarren met kunststof. Echter staat solid surface kwalitatief een stap hoger.

Duurzaam en krasbestendig

Door de unieke samenstelling is solid surface een uiterst sterk en duurzaam materiaal dat bovendien volledig recyclebaar is. De dichte structuur maakt het niet alleen vocht- en vuilbestendig maar ook super hygiënisch. Door het gebrek aan poriën of naden kunnen bacteriën en schimmels zich niet nestelen in de oppervlakte.

Daarnaast is solid surface een krasbestendig materiaal met een lange levensduur. Als er toch kleine krasjes ontstaan, kunnen die met een schurende spons of een fijne schuurpapier zodanig worden weggepoetst dat ze vrijwel niet meer zichtbaar zijn. In het geval dat er een diepere beschadiging is ontstaan, kan het beste een specialist ingeschakeld worden die het materiaal kan bijgieten. Na de reparatie ziet het product er weer als nieuw uit! Kies voor solid surface, en jij maakt een duurzame milieuvriendelijke keuze voor jarenlang plezier.

Zijn er ook nadelen?

Vanwege alle duurzame eigenschappen is solid surface niet het goedkoopste keuze. Maar het materiaal heeft praktisch geen onderhoud nodig en gaat zo lang mee dat het zeker een goede investering is.

Kies jij voor een badkuip van solid surface? Let wel op dat het materiaal vrij zwaar is (zwaarder dan acryl). Houd daar rekening mee bij het plaatsen van het bad.

Eenvoudige reiniging

Solid surface is een onderhoudsarm en makkelijk reinigbaar materiaal. Daarnaast is het UV-bestendig, de kleur wit blijft altijd wit zonder te vergelen in de loop van de jaren.  Bij het dagelijkse schoonmaken is het voldoende het oppervlakte met een vochtige zachte doek af te nemen. Mochten er vlekken of kalksporen ontstaan die met water niet weg te poetsen zijn, dan kan er ook schoonmaakazijn of Cif gebruikt worden.

Dagelijkse verzorgingsmiddelen zoals cosmetica of nagellak kunnen het materiaal niet beschadigen, maar wel hardnekkige vlekken veroorzaken. Solid surface kan best tegen een schuursponsje, dus deze vlekken poets je weg met een schuurmiddel en een spons.

Let wel op dat het materiaal niet direct in aanraking komt met het watertemperatuur boven 65 graden! Door de thermoshock kunnen lichte scheurtjes in de oppervlakte ontstaan. Daarom wordt er ook geadviseerd extra opletten bij solid surface spoelbakken in de keuken. Moet jij heet of kokend water gebruiken, zet dan eerst koudwaterkraan open zodat het materiaal niet direct in contact komt met heet water.