inbouwbad met betegelde ombouw

Inbouwbad

Wachten...

Inbouwbad, vrijstaand bad of half vrijstaand bad: welke kiest u?

Bent u toe aan een nieuw bad? Dan heeft u de keuze uit een tal van mogelijkheden voor het bad. Zo kunt u onder andere kiezen voor een inbouwbad, een vrijstaand bad of een half vrijstaand bad. Deze baden zijn weer verkrijgbaar in verschillende vormen, materialen, afmetingen en kleuren. Om uw keuze voor het bad wat makkelijker te maken, vertellen wij u wat een inbouwbad, een vrijstaand bad en een half vrijstaand bad zijn en waar u op moet letten bij de keuze van het type bad.

Welk bad past bij u en uw badkamer?

Om de juiste keuze te kunnen maken voor het bad, is het verstandig om u eerst in te lez

en over de verschillende type baden. Per type bad leggen wij uit wat het precies is, welke voordelen er aan het bad hangen en waar u rekening mee dient te houden:

  • Een inbouwbad
  • Een vrijstaand bad
  • Een half vrijstaand bad
inbouwbad met betegelde ombouw

Een inbouwbad: wat is het?

In principe is een inbouwbad een standaard ligbad dat tegen de wand wordt geplaatst en is voorzien van een afgewerkte badombouw langs één of meerdere zijden. Een inbouwbad ligt vaak in de hoek van de badkamer. Bij een inbouwbad ligt het bad op een draagstructuur van een houten of metalen frame of een draagstructuur bestaande uit watervaste bouwblokken. Het frame is vaak afgewerkt met waterdichte gipskartonplaten of badpanelen van kunststof. Deze worden vervolgens weer afgewerkt met tegels of PVC planchetten. De tegels om het paneel af te werken zijn niet alleen mooi, maar ze zorgen ook voor een waterdichte afwerking. Door de tegels op de muur door te laten lopen naar de ombouw van het inbouwbad creëert u een mooi geheel in uw badkamer. Voor een inbouwbad hoeft u niet perse een klassiek ligbad te gebruiken, u kunt ook een hoekbad laten inbouwen.

Waar moet u op letten bij een inbouwbad?

Kiest u voor een inbouwbad? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo komt er bij een inbouwbad veel pas- en meetwerk kijken. Dit heeft voornamelijk te maken met de ombouw. Zo heeft u voor een inbouwbad altijd stelpoten nodig waarmee u het ligbad waterpas kunt plaatsen. Nadat u de gewenste plek voor het inbouwbad heeft uitgekozen, sluit u de afvoer aan. Deze dient u echter nog niet vast te lijmen, omdat er eerst nog getest moet worden of het water goed wegloopt.

inbouwbad twee-in-een bad-douchecombinatie

Daarnaast moet de maat van de ombouw afgestemd worden op het ligbad, waarbij ook rekening moet worden gehouden met een ruime opening voor een serviceluik. De grootte van het muurtje met de serviceluik hangt af van het materiaal waarmee de ombouw wordt bewerkt.

De voordelen van een inbouwbad

  • U heeft de mogelijkheid om een inbouwbad te voorzien van extra opties zoals whirlpoolfunctie, badgrepen, LED-verlichting etc.
  • Ruimtebesparend door het inbouwbad als twee-in-een bad-douchecombinatie te gebruiken.
  • Een inbouwbad straalt luxe uit en met tegels voor de ombouw kunt u een gewenste uitstraling creëren.
  • Er is veel keus uit diverse vormen, kleuren en afmetingen, waardoor een inbouwbad past bij iedere badkamer stijl.

Tip: kleine tegels voor de afwerking van de ombouw geven een verfijnd effect, terwijl grote, vlakke tegels zorgen voor een strakke uitstraling.

Een vrijstaand bad: wat is het?

De naam verklapt eigenlijk al genoeg. Een vrijstaand bad kunt u vrijstaand plaatsen in uw badkamer. Hierdoor heeft u veel vrijheid in de plaatsing van het bad en hoeft het niet perse tegen een muur aan geplaatst te worden. Vrijstaande baden zijn er in diverse varianten. Zo vindt u altijd een vrijstaand bad dat bij uw badkamer stijl past. Voor een klassieke badkamer is een vrijstaand bad op pootjes ideaal. Voor een moderne badkamer kunt u kiezen voor een vrijstaand bad met een mooie ovale vorm, zoals Ligbad Bianco, of juist een strakke rechthoekige vorm. Tip: een vrijstaand bad is een slimmere keuze als uw badkamer al betegeld is.

Vrijstaand bad voor het raam

Waar moet u op letten bij een vrijstaand bad?

Een vrijstaand bad ziet er natuurlijk erg mooi uit, maar als u niet veel ruimte heeft in uw badkamer, is het niet altijd even praktisch om voor een vrijstaand bad te kiezen. Voor een vrijstaand bad is het namelijk belangrijk dat er voldoende ruimte rondom het bad vrij blijft.

De voordelen van een vrijstaand bad

  • Makkelijk in onderhoud en schoonmaak, omdat u langs elke zijde kunt komen. Daarnaast kunt u makkelijk de ruimte om het bad heen droog maken als de vloer nat is.
  • Een vrijstaand bad zorgt voor een moderne en luxe uitstraling in uw badkamer en is een ware eye-catcher.
  • In principe kunt u een vrijstaand bad overal plaatsen waar u maar wilt. Zo past een vrijstaand bad ook mooi in een moderne slaapkamer. Houdt echter altijd rekening met een passende wateraansluiting en een afvoergat om het bad te kunnen plaatsen waar u maar wilt.

Een half vrijstaand bad: wat is het?

Een half vrijstaand bad is de ideale oplossing als u een vrijstaand bad wilt hebben, maar uw badkamer niet genoeg ruimte biedt hiervoor. Daarnaast straalt een half vrijstaand bad de luxe uit van een vrijstaand bad. Een half vrijstaand bad is echter meer ruimtebesparend en kan op diverse manieren geplaatst worden in uw badkamer. U kunt het bad makkelijk in een hoek bevestigen, waardoor het zijn vrijstaande uitstraling behoudt. Maar u heeft ook de mogelijkheid om alleen de achterkant van het half vrijstaand bad te monteren aan de wand. Het bad staat dan aan beide zijde los van de wand, waardoor het nauwelijks afwijkt van de uitstraling van een vrijstaand bad.

half vrijstaand bad tegen de muur

Waar moet u op letten bij een half vrijstaand bad?

Ook half vrijstaande baden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, vormen, materialen en kleuren. Hoewel een half vrijstaand bad ruimtebesparend is en geschikt is voor de wat kleinere badkamers, blijft het altijd zaak om na te gaan hoeveel ruimte u in uw badkamer heeft en welke vorm het meest voor de hand liggend is voor de beschikbare ruimte. Het is namelijk wel belangrijk dat u voldoende in- en uitstap ruimte heeft.

De voordelen van een half vrijstaand bad

  • Het is makkelijk om een half vrijstaand bad en de waterleidingen aan te leggen.
  • Een half vrijstaand bad hoeft niet te worden afgewerkt, dus dat bespaart u een hoop geld en tijd.
  • Half vrijstaande baden zijn ideaal wanneer u twijfelt tussen een inbouwbad en een vrijstaand bad.
  • Een half vrijstaand bad straalt evenveel luxe uit als een vrijstaand bad.

Een keuze maken voor het bad

Nu u wat meer weet over een inbouwbad, een vrijstaand bad en een half vrijstaand bad, kunt u beter bepalen welk bad het best bij u en uw badkamer past. Hierdoor is de keuze voor het type bad makkelijker om te maken. Bij Sanexo vindt u een ruim aanbod aan inbouw baden, vrijstaande baden en half vrijstaande baden. Daarnaast helpen wij u graag bij het vinden van het juiste bad afgestemd op uw wensen en badkamer. U bent van harte welkom bij ons in de showroom in Wernhout. Onze specialisten laten u zien wat er allemaal mogelijk is, wat de trends op dit moment zijn en hoe u die op een mooie manier samen kunt brengen. U kunt ook gerust online contact met ons opnemen voor vragen over het sanitair, baden en de laatste ontwikkelingen op het gebied van design.

Vrijstaand bad bij het raam