Sanitair plaatsen 7 tips

Sanitair plaatsen 7 tips

Wachten...

Heeft u twee rechterhanden en is uw bijnaam Handige Harry? Dan is het natuurlijk een begrijpelijke keuze om zelf uw nieuwe sanitair te plaatsen. Dit kan een hoop geld schelen en het is een leuke tijdsbesteding. Om u een handje te helpen, zetten we een aantal tips voor u op een rij. Wij begrijpen namelijk dat sanitair plaatsen een lastig klusje kan zijn, dus de grootste fouten moeten voorkomen worden.

1. Let op de afstand tussen warmwatertoestel en de kraan die u plaatst

Ook in de winter is het wassen van de handen belangrijk. Dan is het natuurlijk wel het fijnst als het water lauwwarm is. Buiten is het al verschrikkelijk koud, dus dan is het fijn als u in huis niet hoeft te bibberen. Om te voorkomen dat het een eeuwigheid duurt voordat het warme water uit de kraan stroomt, moet u letten op de afstand tussen uw warmwatertoestel en de kraan. Op het moment dat u de kraan opendraait, stroomt er eerst nog koud water uit. Dit komt doordat er afgekoeld water in de leidingen zit. Hoe langer de leidingen, hoe langer het duurt voordat het water warm is. Probeer er dus voor te zorgen dat de afstand zo klein mogelijk is.

Extra aandachtspunten:

  • Hangt de ketel op zolder en is de badkamer op een andere verdieping? Dan kan het best lang duren voordat het warme water de kraan heeft bereikt. Zonde, vinden wij! Zo wordt er namelijk onnodig energie en water verspild.
  • Om ervoor te zorgen dat u overal in huis binnen no-time warm water heeft, is het aan te raden om het warmwatertoestel op een centrale plaats te hangen. De lengte van de leidingen hebben invloed op het warmwatercomfort. Of het naar boven of beneden moet stromen, maakt geen verschil.
  • In de keuken heeft u nauwelijks warm water nodig als u in het bezit bent van een vaatwasser. De vaatwasser maakt namelijk zelf warm water aan. Het is dus aan te raden om het toestel dichter in de buurt te hangen van de badkamer dan de keuken.

2. Maak een plan

Voordat u begint met het plaatsen van het nieuwe sanitair, is het belangrijk om een plan klaar te hebben liggen. En dan bedoelen we ook een strak plan! Sanitair plaatsen is namelijk precisiewerk, dus een vaag beeld hebben van de nieuwe badkamer is niet voldoende in dit geval. Bovendien is het ook lastig om nieuwe ideeën door te voeren op het moment dat u uw sanitair aan het plaatsen bent. Een goed plan kan een hoop ellende voorkomen!

3. Aansluitingen: let hier goed op

Uw nieuwe sanitaire voorzieningen moeten natuurlijk ook aangesloten worden. Een prachtige douche plaatsen is leuk, maar als hij ook daadwerkelijk werkt en niet als decoratie in de ruimte staat is het toch net iets fijner. Als u van plan bent om al uw sanitair zelf te plaatsen, dan moeten ze aangesloten worden op de bestaande afvoer. Het veranderen van afvoeraansluitingen is een lastige klus waarbij een hoop mis kan gaan. Wij raden het dus af om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Mocht u het toch zelf willen doen, dan raden wij u aan om een hoop filmpjes te bekijken en teksten te lezen. Mocht het zelf lukken, dan is het grote voordeel natuurlijk dat u een hoop kosten heeft bespaard. Houd er rekening mee dat het ook mis kan gaan als u hier niet veel ervaring in heeft. Als een professional het op moet lossen, dan bent u vaak veel meer geld kwijt dan wanneer u het in eerste instantie overlaat aan een gespecialiseerd iemand.

4. Plaatst u een regendouche?

Een regendouche is een ontspannende toevoeging in uw badkamer. Als u deze plaatst, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat u kunt genieten van een warme zomerse regenbui. Van motregen wordt niemand blij! Om het juiste effect te bereiken, moet u op de capaciteit van uw boiler, geiser of ketel letten. Het is namelijk van belang dat deze genoeg warm water kan aanvoeren. Check dus voor het plaatsen of een regendouche wel geschikt is voor uw badkamer!

Tijdens het plaatsen van uw regendouche moet u rekening houden met de ruimte tussen de bovenkant van het hoofd en de douchekop zelf, het liefst minimaal 20 centimeter. Ook tussen het plafond en de douchekop moet 20 centimeter zitten, zodat u het gemakkelijk kunt installeren en schoonmaken. Als de douchekop te laag hangt, dan kan het zo zijn dat het effect van een regenbui wegvalt. Het voelt dan als een ‘gewone’ douchekop, wat natuurlijk erg zonde zou zijn. Hoe meer ruimte er tussen het hoofd en de douchekop zit, hoe meer het als een regenbui voelt.

5. Houd rekening met het gewicht van een bad

Een heerlijk warm bad na een lange werkdag, wie wil dat nou niet? Een bad plaatsen in de badkamer is verleidelijk, maar toch is het erg belangrijk dat u eerst een aantal dingen checkt voor u hieraan begint. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het bad ineens in de woonkamer staat! Het product weegt nogal wat, dus het kan u zomaar overkomen als u dit vooraf niet checkt.

Een bad van bijvoorbeeld Solid Surface weegt vaak al meer dan 100 kilo. Voeg daar nog water en minimaal één persoon aan toe en het gewicht loopt ineens razendsnel op. U begrijpt natuurlijk wel dat de vloer extra stevig moet zijn om dit te kunnen dragen. Voordat u een bad plaatst, raden wij u aan om te checken of uw vloer dit gewicht aankan.

6. Een douchecabine waterpas stellen

Een douchecabine die niet recht is? Dat is natuurlijk een nachtmerrie als u net een nieuwe badkamer heeft, ongeacht het model dat u plaatst. Een goede montage is van belang bij alle douches, van een douchecabine 80×80 kwartrond tot een douchecabine 120×90 rechthoek.

In veel gevallen is een douchecabine zeker een blikvanger in de ruimte. Het is vaak het grootste object, waardoor het veel aandacht vraagt. Als de cabine dan net niet recht staat, dan is dat natuurlijk eeuwig zonde. Om deze reden is het belangrijk om uw douchecabine waterpas af te stellen. Om dat te doen, moet u eerst checken of uw vloer wel waterpas is. Ook is het belangrijk dat uw douchevloer of -bak precies dezelfde afmeting heeft als uw douchecabine. Vervolgens kunt u de muurprofielen van de cabine waterpas aan de muur monteren. Controleer dit een aantal keer! Daarna kunt u de andere onderdelen van de douchecabine in de profielen schuiven. Als het goed is kunt u deze delen nu nog gemakkelijk stellen. Is alles waterpas en sluit het goed aan? Zet de delen dan vast.

7. Een badkamermeubel ophangen wordt zo erg eenvoudig

Een badkamermeubel ophangen kan een lastig klusje zijn, het is namelijk best een zwaar ding. Om het makkelijker te maken, kunt u in veel gevallen de lades uit het meubel halen. Zo wordt het ineens een stuk eenvoudiger om een badkamermeubel op te tillen! Ook ziet u op deze manier veel beter wat u aan het doen bent, wat een extra voordeel is. Heeft u een meubel inclusief wastafel? Dan is het handig om eerst uw badkamermeubel op te hangen en daarna pas de wastafel.

Houd ook rekening met uw muur, niet elke wand kan het aan om een hangend meubel te dragen. Heeft u bijvoorbeeld een muur van gipsplaten? Dan kunt u beter een staand meubel plaatsen.

En natuurlijk de belangrijkste tip: wees niet bang om toch hulp te vragen aan een professional. Sanitair plaatsen is zeker niet eenvoudig, dus als u het heeft onderschat, schakel dan altijd hulp in! Het kan namelijk zo zijn dat er dingen misgaan tijdens het installeren, waardoor er iets kapot kan gaan. Onthoud dus goed: voorkomen is beter dan genezen!